Porównanie wpływu standaryzowanego ekstraktu z aronii o rożnej formulacji na poziom wybranych markerów związanych z chorobami układu sercowo-naczyniowego.
- Numer zgody Komisji Bioetycznej
(12)17/2023/24.01.2023 - Numer NCT
clinictaltrials.gov - Status
badanie w trakcie realizacji
Celem badania jest porównanie w warunkach klinicznych wpływu standaryzowanego ekstraktu z aronii o różnej formulacji i kompleksowego produktu (MELARGINOL®) zawierającego w składzie oprócz aronii także inne składniki aktywne na poziom wybranych markerów związanych z chorobami układu sercowo – naczyniowego u osób z predyspozycjami do rozwoju tych chorób.
Ekstrakt z aronii bogaty w polifenole pozytywnie wpływa na układ sercowo-naczyniowy, opóźniając progresję miażdżycy poprzez regulację szlaków sygnałowych i transkrypcyjnych, działanie antyoksydacyjne, zapobieganie migracji leukocytów i późniejszej infiltracji do blaszki miażdżycowej. Ponadto zmniejsza ciśnienie krwi poprzez zwiększenie produkcji NO, poprawia metabolizm lipidów i wykazuje działanie hipoglikemizujące. [1] L-arginina pozwala na zachowanie odpowiedniego poziomu NO, przez co normalizuje ciśnienie krwi. [2] Witamina E i chrom zapobiegają odkładaniu się blaszek miażdżycowych w naczyniach krwionośnych. [3] Kwas foliowy poprawia funkcjonowanie naczyń krwionośnych, obniża stężenie homocysteiny we krwi, której wysoki poziom uważany jest za czynnik wpływający na rozwój chorób układu krążenia. [4]
Badanie obejmuje następujące grupy:
- otrzymująca placebo,
- otrzymująca ekstrakt z aronii w formie tradycyjnej,
- otrzymująca ekstrakt z aronii w formie liposomalnej,
- otrzymująca kompleksowy preparat- MELARGINOL®.
Badaną grupę stanowią dorosłe osoby ze stwierdzonym: nadciśnieniem tętniczym i/lub dyslipidemią, z nadwagą lub otyłością.
W ramach badania zostaną oznaczone parametry biochemiczne związane z gospodarką lipidową oraz funkcjonowaniem wątroby i nerek Ponadto zostaną wykonane pomiary parametrów antropometrycznych oraz analiza ciśnienia krwi.
[1] Jurikova T, Mlcek J, Skrovankova S, Sumczynski D, Sochor J, Hlavacova I, Snopek L, Orsavova J. Fruits of Black Chokeberry Aronia melanocarpa in the Prevention of Chronic Diseases. Molecules. 2017 Jun 7;22(6):944.
[2] Li H, Liu Q, Zou Z, Chen Q, Wang W, Baccarelli AA, Deng F, Guo X, Wu S. L-arginine supplementation to mitigate cardiovascular effects of walking outside in the context of traffic-related air pollution in participants with elevated blood pressure: A randomized, double-blind, placebo-controlled trial. Environ Int. 2021 Nov;156:106631.
[3] Shah S, Shiekh Y, Lawrence JA, Ezekwueme F, Alam M, Kunwar S, Gordon DK. A Systematic Review of Effects of Vitamin E on the Cardiovascular System. Cureus. 2021 Jun 12;13(6):e15616.
[4] Jenkins DJA, Spence JD, Giovannucci EL, Kim YI, Josse R, Vieth R, Blanco Mejia S, Viguiliouk E, Nishi S, Sahye-Pudaruth S, Paquette M, Patel D, Mitchell S, Kavanagh M, Tsirakis T, Bachiri L, Maran A, Umatheva N, McKay T, Trinidad G, Bernstein D, Chowdhury A, Correa-Betanzo J, Del Principe G, Hajizadeh A, Jayaraman R, Jenkins A, Jenkins W, Kalaichandran R, Kirupaharan G, Manisekaran P, Qutta T, Shahid R, Silver A, Villegas C, White J, Kendall CWC, Pichika SC, Sievenpiper JL. Supplemental Vitamins and Minerals for CVD Prevention and Treatment. J Am Coll Cardiol. 2018 Jun 5;71(22):2570-2584.