Wpływ kombinacji ekstraktów bogatych w polifenole, probiotyki oraz hydrolizowanego błonnika na jakość życia pacjentów z zespołem jelita drażliwego (IBS)
- Numer zgody Komisji Bioetycznej
110/23 - Numer NCT
clinictaltrials.gov - Status
badanie w trakcie realizacji
Celem badania jest określenie i porównanie skuteczności działania wybranych kombinacji składników aktywnych na uciążliwe objawy chorobowe związane z IBS, w tym wyciszanie stanu zapalnego w jelicie, poprawę mikroflory jelitowej oraz polepszenie perystaltyki jelit. Zespół jelita drażliwego (IBS) jest przewlekłą chorobą przewodu pokarmowego, której objawy znacznie obniżają jakość życia. IBS charakteryzuje się zaburzeniami w rytmie wypróżniania w połączeniu z dyskomfortem lub bólem brzucha. Szacuje się, że schorzenie to dotyczy 9-23% populacji ogólnej [1]. Drożdże Saccharomyces boulardi posiadają właściwości przeciwbiegunkowe oraz przeciwzapalne [2]. Wybrane szczepy bakterii kolonizują jelito grube i mają właściwości probiotyczne (zmniejszają ból brzucha, wzdęcia oraz częstości wypróżnień u pacjentów z IBS), a ekstrakty roślinne bogate w polifenole wykazują potencjał antyoksydacyjny i przeciwzapalny[3]. Wybrany probiotyk-źródło błonnika, reguluje rytm wypróżnień i wpływa korzystnie na ogólne funkcjonowanie przewodu pokarmowego[4].
Badanie obejmuje następujące grupy:
- otrzymująca placebo,
- otrzymująca kombinację wieloszczepowych bakterii probiotycznych, drożdży, oraz prebiotyku,
- otrzymująca kompleksowy preparat (kombinację wieloszczepowych bakterii probiotycznych, drożdże, prebiotyk oraz standaryzowaną na zawartość polifenoli i antocyjanów mieszaninę Fenactive®).
Badaną grupę stanowią dorośli pacjenci ze zdiagnozowanym zespołem jelita drażliwego (IBS).
W ramach badania zostaną oznaczone markery stanu zapalnego i prawidłowego funkcjonowania bariery jelitowej.Zostanie również przeprowadzony kwestionariusz IBS-QOL za pomocą, którego zostaną ocenione objawy/ dolegliwości towarzyszące IBS.
[1] Saha L. Irritable bowel syndrome: pathogenesis, diagnosis, treatment, and evidence-based medicine. World J Gastroenterol. 2014 Jun 14;20(22):6759-73.
[2] Kelesidis T, Pothoulakis C. Efficacy and safety of the probiotic Saccharomyces boulardii for theprevention and therapy of gastrointestinal disorders. Therap Adv Gastroenterol. 2012 Mar;5(2):111-25.
[3] Pratt C, Campbell MD. The Effect of Bifidobacterium on Reducing Symptomatic Abdominal Pain in Patients with Irritable Bowel Syndrome: A Systematic Review. Probiotics Antimicrob Proteins. 2020 Sep;12(3):834-839.
[4] So D, Gibson PR, Muir JG, Yao CK. Dietary fibres and IBS: translating functional characteristics to clinical value in the era of personalised medicine. Gut. 2021 Dec;70(12):2383-2394.