OCHRONA WZROKU

 

Wpływ kombinacji ekstraktów bogatych w polifenole na protekcję komórek siatkówki oka przed światłem niebieskim w aspekcie profilaktyki chorób narządu wzrok.

  1. Numer zgody Komisji Bioetycznej
    (12)17/2023/24.01.2023
  2. Numer NCT
    clinictaltrials.gov
  3. Status
    badanie w trakcie realizacji

Celem badania jest określenie protekcyjnego wpływu standaryzowanej mieszaniny ekstraktów oraz kompleksowego produktu (RETICO®) na potencjalne uszkodzenia komórek siatkówki oka spowodowane ekspozycją na działanie świata niebieskiego.

Światło niebieskie przenikając przez soczewkę do siatkówki oka powoduje jej fotochemiczne lub termiczne uszkodzenia. Zbyt długa ekspozycja na światło niebieskie może nieodwracalnie uszkodzić światłoczułe komórki siatkówki, powodując stany zapalne i choroby takie zespół suchego oka czy zmiany przypominające związane z wiekiem zwyrodnienia plamki żółtej (AMD), które mogą prowadzić nawet do trwałej utraty wzroku [1].

Ekstrakty z owoców jagodowych, bogate w polifenole i antocyjany obniżają produkcję reaktywnych form tlenu i hamują zmiany w potencjale błony mitochondrialnej, które są związane ze śmiercią komórek siatkówki na drodze apoptozy [2]. Rutyna wykazuje działanie antyoksydacyjne, wzmacnia ściany naczyń krwionośnych i stymuluje krążenie krwi [3]. Witaminy z grupy B (B6, B9 i B12) redukują poziom homocysteiny –białka, które przyczynia się do rozwoju zwyrodnienia plamki żółtej [4].

Badanie obejmuje następujące grupy:

  • otrzymująca placebo,
  • otrzymująca standaryzowaną mieszankę ekstraktów,
  • otrzymująca kompleksowy preparat – RETICO®.

Badaną grupę stanowią dorosłe osoby narażone na działanie promieniowania niebieskiego przez co najmniej 6-8 godzin dziennie.

W ramach badania zostaną przeprowadzone badania okulistyczne pozwalające ocenić stan narządu wzroku i określić ewentualne ubytki w polu widzenia spowodowane działaniem światła niebieskiego. Przy pomocy Wizualnej Skali Analogowej i kwestionariusza DEQS zostaną ocenione subiektywne objawy związane z narządem wzroku odczuwane przez pacjenta.

[1] Zhao ZC, Zhou Y, Tan G, Li J. Research progress about the effect and prevention of blue light on eyes. Int J Ophthalmol. 2018 Dec 18;11(12):1999-2003.

[2] Majumdar S, Srirangam R. Potential of the bioflavonoids in the prevention/treatment of ocular disorders. J Pharm Pharmacol. 2010 Aug;62(8):951-65.

[3] Ganeshpurkar A, Saluja AK. The Pharmacological Potential of Rutin. Saudi Pharm J. 2017 Feb;25(2):149-164.

[4] Gorusupudi A, Nelson K, Bernstein PS. The Age-Related Eye Disease 2 Study: Micronutrients in the Treatment of Macular Degeneration. Adv Nutr. 2017 Jan 17;8(1):40-53.